Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Την 1/11/13 θα συνεχιστεί η εκδίκαση της έφεσης των συναγωνιστών για την υπόθεση του αγώνα ενάντια στην περίφραξη και εμπορευματοποίηση του λόφου Φιλοπάππου. Ενημέρωση από την πρώτη μέρα της δίκης.


Την 1η Νοέμβρη 2013 θα συνεχιστεί η εκδίκαση της έφεσης που έχουν κάνει οι 3 συναγωνιστές κάτοικοι Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση για 10 μήνες φυλάκιση με 3 χρόνια αναστολή. Οι συναγωνιστές έχουν καταδικαστεί από την αστική δικαιοσύνη για "ηθική αυτουργία σε απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας", σχετικά με τη ρήψη της περίφραξης του λόφου Φιλοπάππου το 2006.

Η δίκη ξεκίνησε περίπου στις 12μιση το μεσημέρι της 18/10/13 με 25-30 αλληλέγγυους να βρίσκονται από το πρωί στο χώρο.Ανάμεσά τους σύντροφοι του ΕΕΚ από τα Πετράλωνα, που μοίρασαν την ανακοίνωση στήριξης: http://eekpetralona.blogspot.gr/2013/10/18-2013-9.html

Παρόλη την παντελή έλλειψη αιτιώδους σχέσης μεταξύ φυσικής και ηθικής αυτουργίας, παρόλη την απουσία από το κατηγορητήριο της ημερομηνίας πράξης της λεγόμενης παράβασης κι άλλες επιπλέον ασάφειες, η εισαγγελέας πρότεινε από το πρώτο λεπτό την απόρριψη της έφεσης.

Οι μάρτυρες κατηγορίες -υπάλληλοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού- κατέθεταν πως δεν είχαν βρεθεί μπροστά την ώρα της τέλεσης των λεγόμενων παραβάσεων, δεν είχαν παρακολουθήσει τις μαζικότατες λαικές συνελεύσεις των κατοίκων(πλην μίας) και γενικότερα αδυνατούσαν να απαντήσουν σε πλήθος ερωτήσεων της συνήγορου υπεράσπισης. Παρόλα αυτά είναι οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας σε μια δίκη που εκείνο που ουσιαστικά δίωξε είναι τα αιτήματα των κατοίκων, αιτήματα υπεράσπισης των ελεύθερων και δημόσιων χώρων.

Εξοργιστική ήταν η κατάθεση μιας εκ των μαρτύρων κατηγορίας που με ολοφάνερα εμπαθή, κομπλεξικό και εκδικητικό τρόπο, τοποθετούταν κατά των αγωνιστών κατοίκων χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «οι κατηγορούμενοι παρότρυναν σε συνελεύσεις», «ανακοινώναν και αφισοκολλούσαν το αίτημα να φύγουν τα κάγκελα», «ωθούσαν στην καταστροφή με τα αιτήματά τους» και άλλες τέτοιες ‘κατηγορίες’ που περισσότερο θυμίζουν απολιθώματα χουντικής έμπνευσης.

Για το ΕΕΚ είναι σαφές πως ο λόγος που η αστική δικαιοσύνη σε συνεργασία με λαδιάρηδες υπάλληλους υπουργείων κατηγορούν αγωνιστές, είναι επειδή οι κάτοικοι διεξήγαγαν έναν πετυχημένο αγώνα ενάντια στην επέκταση της καταπάτησης των ελεύθερων δημόσιων χώρων. Άλλωστε για τη θέση "Νούμερο-Ένα-Καταπατητής" του Φιλοπάππου συναγωνίζεται το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και το αυθαίρετο που έχει οικοδομήσει εντός του λόφου, με τον μεγαλοεπιχειρηματία Σταθοκωστόπουλο που έχει τσιμεντώσει το έκτρωμα του εστιατορίου ‘Διόνυσος’ νοτιοδυτικά της Ακρόπολης. Άραγε μπορεί κανείς να απαντήσει για ποιο λόγο η "ευαισθησία" αυτών των υπαλλήλων για τους αρχαιολογικούς χώρους εξαντλείται στις μηνύσεις κατά των λαικών συνελέυσεων κι όχι κατά υπουργείων και καπιταλιστών?

Οι κάτοικοι μέσα από την αυτοοργάνωση και την διεκδίκηση απέτρεψαν την μετατροπή του λόφου Φιλοπάππου σε εμπόρευμα που σκοπός τότε ήταν να φιλεταριστεί και να παραδοθεί στο έλεος των καφετερειών, κέντρων ή και εκθέσεων τέχνης(πάντα με εισιτήριο). Απέτρεψαν την υπομόνευση της λειτουργίας του λόφου ως ελέυθερο, ανοιχτό, δημόσιο χώρο για όλους μας. Άλλωστε γνωρίζουμε καλά πως, όπου φυτρώνουν καφετέρειες, ξεριζώνονται παγκάκια.

Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού έχουν δώσει αγώνες που σήμερα πρέπει να διευρύνουν καθώς όλοι τους βρίσκονται με το ένα πόδι στη διαθεσιμότητα και την ανεργία. Τα συμφέροντά τους ΔΕΝ είναι δεμένα με τους Υπουργούς και τα τσιράκια τους αλλά με την εργατική τάξη και τον αγωνιζόμενο λαό. Να απομονώσουν τους αλαζόνες συναδέλφους τους, που δήθεν υπηρετούν το επιστημονικό τους αντικείμενο και ουσιαστικά τάσσονται με τα υπουργεία και προστατεύουν τους καπιταλιστές. Να βρεθούν στο πλευρό των κατοίκων και να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη.

Την 1/11/13 να είμαστε όλοι στο 4ο τριμελές εφετείο να υπερασπιστούμε τους αγωνιστές κατοίκους, να υπερασπιστούμε τις λαικές συνελέυσεις. 
Δικαστές και τσιράκια υπουργείων, κάτω τα ξερά σας!


ΥΓ: Στο ζευγάρι Ρομά που -περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής του αλυσοδεμένο και υπό τη φρούρηση γλοιώδων 20χρονων μπάτσων- δεν άφησαν να αγκαλιάσουν και να μιλήσουν στο 7χρονο παιδί τους, αφιερώνουμε το παρακάτω απόσπασμα από το ποίημα της Κατερίνας Γώγου «Θα’ρθει καιρός».

Οι άνθρωποι, σκέψου,
θα μιλάνε με χρώματα
κι άλλοι με νότες
να φυλάξεις μοναχά
σε μια μεγάλη φιάλη με νερό
λέξεις κι έννοιες σαν κι αυτές :
απροσάρμοστοι, καταπίεση,
μοναξιά, τιμή, κέρδος, εξευτελισμός
για το μάθημα της Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: