Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΕΚ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της 1-2 Νοεμβρίου 2014 για την προετοιμασία του 14ου Συνεδρίου του Κόμματος.

1. Βρισκόμαστε στο Τέλος του “τέλους της Ιστορίας”, ζούμε την κατάρρευση όλων των μύθων που φτιάχτηκαν μετά τις καταρρεύσεις του “υπαρκτού σοσιαλισμού” το 1989-91, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν ένα τέταρτο του αιώνα και την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο μύθος της “τελικής και οριστικής νίκης της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης” βούλιαξε μαζί με την Λήμαν Μπράδερς το 2008 και την χωρίς προηγούμενο παγκόσμια κρίση που συνεχίζεται και επιδεινώνεται χωρίς ορατή διέξοδο.
Ο μύθος της “ολοκλήρωσης της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και ενσωμάτωσης του πρώην σοβιετικού χώρου στον παγκόσμιο καπιταλισμό, την οικονομία της αγοράς και την φιλελεύθερη δημοκρατία” τινάχτηκε στον αέρα με την έκρηξη της Ουκρανίας, αλλά και την κρίση της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Οι υποτιθέμενοι “νικητές του Ψυχρού Πολέμου” βλέπουν να τον διαδέχεται μια χαοτική μετά-μεταψυχροπολεμική περίοδος “υβριδικών” πολέμων και επικίνδυνων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Νατοϊκής Δύσης.
Ο μύθος του “θριάμβου της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας” αποσυντίθεται μέσα σε ένα εφιαλτικό, διαρκές καθεστώς “έκτακτης ανάγκης” στις Μητροπόλεις για να ελεγχθεί η ογκούμενη κοινωνική-λαϊκή αναταραχή αλλά και την άνοδο της άκρας δεξιάς και του φασισμού, από την Γαλλία υπό την σκιά της Μαρίν Λεπέν ως το Κίεβο των οπαδών του Μπαντέρα και του ναζιστικού “Δεξιού Τομέα”, κι από τον Σκανδιναβικό Βορρά στην κεντροευρωπαϊκή Ουγγαρία του “Γιόμπικ” και την ελληνική “Χρυσή Αυγή”, στον ευρωπαϊκό Νότο.

Ο μύθος μιας ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ατλαντικό μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας (τουλάχιστον) που θα διεκδικούσε την ηγεμονία στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο κατέληξε στην απειλή διάλυσης και της ευρωζώνης και της ίδιας της ΕΕ.
Ο μύθος ενός “μονοπολικού κόσμου” με τον Αμερικανό “πλανητάρχη” στην Ουάσιγκτον να επιβάλει τον δικό του Νόμο και την Τάξη με τον διαρκή “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” χάθηκε ανάμεσα στα υψίπεδα του Αφγανιστάν, τους βάλτους της Μεσοποταμίας και τις ερήμους της Μέσης Ανατολής, ενώ τον θλιβερό ψευτοπλανητάρχη τον κυνηγάει τώρα σε Ιράκ και Συρία το “Ισλαμικό Χαλιφάτο”, το τέρας του Φρανκενστάιν που έφτιαξε ο ίδιος και οι “Πρόθυμοι Σύμμαχοί” του.
Μέσα στην καταλυτική αυτή ιστορική διάψευση της μυθολογίας του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού, πώς μπορεί να αντέξει κι ο μύθος των μύθων, το “τέλος των επαναστάσεων και του κομμουνισμού”;

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση εδώ: http://www.eek.gr/index.php/announcements/2957-pros-to-14o-synedrio-tou-eek-eisigisi-tis-ke

Δεν υπάρχουν σχόλια: