Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Προς το 13ο Συνέδριο του ΕΕΚ: Προσυνεδριακά κείμενα

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 13 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΕΚ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

1. Η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη, με ένα πελώριο μη βιώσιμο χρέος, βυθισμένη σε μια κοινωνική τραγωδία χωρίς ορατό τέλος, κάτω από την τυραννία της τρόικας ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ και των ντόπιων κυβερνήσεων της άρχουσας τάξης. Είναι μια κοινωνία σε περίοδο προεπαναστατικής κρίσης, όπου το ζήτημα της ίδιας της εξουσίας βρίσκεται από καιρό στο επίκεντρο.
Δεν πρόκειται πια μόνο για εκτίμηση που απορρέει από την ανάλυση του ΕΕΚ μετά το ξέσπασμα της τρέχουσας παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 “την πρώτη πολιτική έκρηξη της παγκόσμιας κρίσης” και την θύελλα των λαϊκών κινητοποιήσεων και των δραματικών πολιτικών ανακατατάξεων στους καιρούς των Μνημονίων και της τρόικας. Τώρα, είναι δημόσια εκφρασμένη εκτίμηση ακόμα και των αναλυτών των κυρίαρχων αστικών μέσων, όπως φαίνεται στο αφιέρωμα του συντηρητικού Βρετανικού Economist με τις προβλέψεις για “Τον Κόσμο το 2014”, όπου η Ελλάδα κατέχει περίοπτη θέση στην λίστα των χωρών με “πολύ υψηλό ρίσκο για εξέγερση”, μαζί με χώρες όπως είναι η Αργεντινή, η Αίγυπτος ή και η Συρία! 
Σύμφωνα με το άρθρο, οι χώρες αυτές είναι υπερώριμες για λαϊκή εξέγερση όχι μόνο και μόνο επειδή η οικονομία τους έχει καταβαραθρωθεί αλλά επειδή ταυτόχρονα βρίσκεται σε αποσύνθεση και το πολιτικό τους σύστημα διακυβέρνησης.

Διαβάστε ολόκληρο το τρίτο μέρος εδώ: http://www.eek.gr/index.php/announcements/2325-meros-trito-sxedio-prooptikon-gia-to-13-synedrio-tou-eek

ΥΛΙΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 13 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΕΚ
Η άνοδος του Φασισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη

"Η ΚΕ καταθέτει στον προσυνεδριακό διάλογο σαν υλικό συζήτησης την ομιλία του σ. ΣΜ στο Λένινγκραντ για την άνοδο του φασισμού και της άκρας Δεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη"

 
1. Έχει η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία μέλλον στο σύγχρονο κόσμο, ιδιαίτερα στην σημερινή Ελλάδα και την Ευρώπη, εν μέσω της χειρότερης συστημικής κρίσης στην ιστορία του παγκόσμιου καπιταλισμού;
Η εικόνα που παρουσιάζεται από τα πρόσφατα εμπειρικά και εκλογικά δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μάλλον δυσοίωνη.
Το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βυθίζεται σε ύφεση, μαζική ανεργία και μια αξεπέραστη κρίση χρέους, ενώ η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει την απειλή της κατάρρευσης. Καθώς η κοινωνική απελπισία πολλαπλασιάζεται, εκδηλώνεται αύξηση της ξενοφοβίας, χειραγωγημένης από το κράτος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκαλώντας ασταμάτητες ρατσιστικές επιθέσεις με κύριους στόχους τους μετανάστες, τις μουσουλμανικές κοινότητες και τους Ρομά.  Στον απόηχο αυτού του κύματος ξενοφοβίας και ρατσισμού, παρατηρείται άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία κερδίζουν διψήφια εκλογικά αποτελέσματα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, (Ουγγαρία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Βρετανία).
Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν είχε κερδίσει πρόσφατα κάποιες θεαματικές νίκες στις δημοτικές εκλογές, προετοιμάζοντας μια ακόμα πιο σημαντική στις επικείμενες ευρωεκλογές το Μάιο του 2014. 
Στη Νορβηγία, παρά τα μαζικά εγκλήματα του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ενός δηλωμένου φασίστα, θαυμαστή του ελληνικού ναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή», της βρετανικής EDL και του Κόμματος του Τσαγιού των ΗΠΑ μεταξύ άλλων, παρά τις βομβιστικές επιθέσεις σε δημόσια κτήρια στο Όσλο με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς και στη συνέχεια την μαζική σφαγή με πυροβόλο όπλο σε ένα κάμπινγκ της Ένωσης Νέων Εργαζομένων του Εργατικού Κόμματος, όπου σκοτώθηκαν 69 άτομα κυρίως έφηβοι, το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου, μέλος του οποίου ήταν κάποτε ο Μπρέιβικ, παίζει ρόλο-κλειδί στη διατήρηση στην εξουσία της νεοσυσταθείσας δεξιάς κυβέρνησης.
Στην Ελλάδα, η «Χρυσή Αυγή», ένα ανοιχτά ναζιστικό κόμμα θαυμαστών του Χίτλερ, άγρια αντισημιτικό και ξενόφοβο, ενεργώντας ως εγκληματική συμμορία με πολλές δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και αριστερών στο αρχείο του, πέρασε από την περιθωριακή αφάνεια στο κοινοβούλιο το 2012 και εξακολουθεί, παρά το πλήγμα μετά τη δολοφονία του αριστερού μουσικού Παύλου Φύσσα και την απρόθυμη καταστολή από την κυβέρνηση, να κρατά τη θέση του τρίτου κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το υλικό συζήτησης εδώ: http://www.eek.gr/index.php/announcements/2326-yliko-syzitisis-gia-to-13-synedrio-tou-eek

Διαβάστε τα πρώτα μέρη εδώ: http://eekpetralona.blogspot.gr/2014/01/13.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: